SİNOP İL MEM ARGE

Kazanan, Kazandıran ve Üreten Okullar

Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Döner Sermaye İşletmesi ile üretime dayalı eğitim yapıyor.
Kazanan, Kazandıran ve Üreten Okullar

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik okul ve kurumların bünyelerinde 3423 Sayılı kanunla öğrenci ve kursiyerlerin uygulama eğitim yapmalarına olanak sağlamak amacıyla DÖSE işletmeleri kurulmaktadır. Döner Sermayeler  okullarımızda ayrı bir bölüm değil UYGULAMA EĞİTİMİN sonucudur.

Örgün ve yaygın eğitim yapan mesleki teknik okul ve kurumlarımızda ki öğrencilerimizin bir kısmı uygulamalı (pratik) eğitimlerini; 3423 ve 3308 sayılı kanunlara göre okullarımız bünyesinde döner sermaye aracılığı ile sipariş alınmakta, alınan siparişler üzerinde fiilen çalışarak  meslekleri ile ilgili konuları daha iyi öğrenmeleri ve öğrendiklerini kalıcı bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olunmaktadır. Öğrenci ücreti siparişi veren kişi, kurum veya kuruluş yüklenmekte devlete bütçesi korunmaktadır.

Okulumuzda 2018 yılında resmi kurumlara 433.974,00 TL tutarında iş yapılmıştır. Çalışan öğrencilere 31.283,61 TL ödeme yapılmıştır. Merkez saymanlığa 24.683,71 TL, Hazineye peşin gelir olarak 44.751,61 TL, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna 4.305,76 TL yatırılmıştır.

Alınan siparişin yapılabilmesi için:

 

  1. Malzeme üretimi için gereken bütün malzemeler (müşteriden) siparişten alınan ücret ile karşılanmaktadır. Döner sermaye faaliyetlerinin olduğu alanlarda; alınan malzemeler öğretim faaliyetlerinde kullanıldığı için özelikle  ilgili bölümlerde daha az miktarlarda temrinlik malzemesi alınmasına sebep olmakta, genel bütçeye ciddi katkısı bulunmaktadır. Öğrencinin temrinlik malzeme beklemesine yada kendi bütçesinden harcama yapmasına gerek kalmamaktadır.

  2. İşçilik tutarının en az % 30 öğrenciye ödenmektedir. Kendi masraflarını karşılayarak aile bütçesine katkı sağlamaktadır.

  3. Kalan %70 lik tutarı işi yapan öğretmen, atölye şefi ve bölüm şefine ödenerek öğretmenlerimize de ek ücret ödenmektedir.

  4. Ödenen ücretlerden vergi kesintisi yapılmakta ve gelirin %1 peşin gelir  olarak ödenmekte devletimiz güçlendirilmektedir.

  5.  Yıl sonunda kazancın % 1 lik kısmı sene başında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna gönderilerek çocuklarımıza destek olunmaktadır.

  6. Kar payının 3/1 fona gönderilmekte, 3/1 sermayeye eklenmekte, 3/1 Üretimde bulunan personele dağıtılmaktadır.

  7. Atölyelerimizde meydana gelen arızaların giderilmesi için döner sermaye işletmeleri bütçesi kullanılabilmekte, okul dışından alınabilecek  destek hizmetleri en az  seviyelere indirilmekte böylece genel bütçeye ve okul aile  birliklerinin bütçelerine  olumlu yansımaktadır.

  8. Döner sermaye işletmelerinin yıl içi kârlarından alınacak demirbaş, makine, teçhizat ve malzemelerle okulların çeşitli gereksinmelerini karşılanmakta, çağdaş ve teknolojik gelişmelere uygun atölye ve okul donanımlarını sağlanmaktadır. Atölyelerimize döner sermaye faaliyetlerinde doğrudan  görev almayan diğer öğrencilerimiz de bu makine  ve teçhizattan  yararlanmaktadır.  Okullarımızda  makine teçhizat artırılarak öğrencilerimizin daha çok uygulama yapmaları sağlanarak teknik insan gücü ve makine potansiyelini ekonomiye kazandırılmaktadır.

  9. Yetişmiş  iş gücü  kapsamındaki teknik  öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerinin en azami derecede ortaya çıkması ve ülkemizin üretim faaliyetlerine bir endüstri  kuruluşu veya  KOBİ  gibi katkıda  bulunmalarının sağlanmasıdır.

  10. Döner sermaye  faaliyetleri yürütülürken her öğrenciye her zaman görev verilememektedir ancak ortada bir  üretim  faaliyeti yürütüldüğünden mesleki eğitim almak için okullarımızda öğretim  gören öğrencilerimiz  sanki bir  işletmede yetişiyorlarmış gibi  üretim süreçlerine dolaylı yoldan  katılmaktadır. Mesleki eğitimin oranlarının gelişmiş ülkelerin standartlaşmış  oranlarına çıkarılmak istendiği ve işletme  - okul işbirliklerinin artırılmaya  çalışıldığı   ve  eğitim planlamalarının hep bu  yönde  yeniden  gözden  geçirildiği günümüzde okullarımızda döner sermaye faaliyetlerine önem verilmesi daha uygun olacaktır.

  11. Ülkemizin  ekonomik  yönden son dönemdeki gelişim  ve  büyümesi hepimizi  sevindirmekte  ve  gelecek adına eğitimciler olarak daha da ümitlendirmektedir. Ancak konunun  uzmanları tarafından önemli bir  sorun  olarak gösterilen cari açık hepimizin malumudur. Okullarımızdaki döner sermaye işletmelerinin desteklenmesi yerli  ve iç kaynaklarla  üretime destek anlamına  geldiğinden  cari açığın azaltılmasına bir nebze de olsa katkı sağlayacaktır. Hatta üretim kalitesini yükseltmek  ve  denetimleri  düzenli  yapmak kaydıyla  kamuya  ait    dışarıdan satın alınacak birçok  ürün ve malzemelerin okullarımızdaki  döner sermaye işletmeleri tarafından üretilmesi sağlanmalıdır.

  12. Atölyelerimizdeki donatım ve teçhizatın iyileştirilmesi ve  güncel  teknolojiye ayak uydurabilmesinde DÖSE faaliyetlerinin çok ciddi  katkısı olmaktadır. Piyasayla rekabet edebilme hedefli görevli, yönetici ve teknik öğretmenlerimizin kendilerini geliştirmelerine de katkı sağlamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Döner Sermaye İşletmeleri 4734 sayılı ihale kanununun 3. maddesinin (e) bendine göre, Resmi kurumların Döner Sermaye atölyelerine yaptıracağı siparişler kamu ihale kanununa göre istisna kapsamındadır. Bu Kanuna Göre Tüm Resmi Kurumlar Döner Sermaye İşletmelerine İhalesiz, Teklifsiz Pazarlıkla iş yaptırabilir, sipariş verebilmektedir.

14-03-201914-03-201914-03-201914-03-201914-03-201914-03-201914-03-201914-03-201914-03-201914-03-2019

http//sinoparge.meb.gov.tr - 3682611987

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.